Over de Bull Terrier

Het karakter van de Bull Terrier is waarschijnlijk een van de meeste eigenschappen dat toekomstige eigenaars naar het ras trekt.
Een typische Bull Terrier is actief, speels en hangt graag de clown uit.

Hij is ook extreem gehecht aan zijn eigenaar en zijn familie. Dit klinkt allemaal erg perfect maar er zijn ook andere kanten aan een Bull Terrier waardoor hij niet geschikt is voor iedereen of elke situatie.
Activiteit is een karaktereigenschap die er bijna bij elke jonge Bull Terrier in zit. De jonge Bull Terrier is bijna te vergelijken met een kind van 3 jaar oud.

Alle puppies zijn extreem “actief” en veel Bull Terriers blijven actief en speels tot ze de middelbare leeftijd hebben bereikt (5-6 jaar).

Bull Terriers houden ervan om met iets bezig te zijn en passen daarom ook erg goed in actieve gezinnen waar ze een groot deel van vriendschap en leiding ontvangen.
Ze passen zich ook goed aan in  rustigere situaties met wat oudere mensen (maar toch actief), mits deze bereidt zijn om een groot deel van hun tijd met de Bull Terrier door te brengen.
Bull Terriers doen het niet zo goed in situaties waar ze voor lange tijd alleen thuis gelaten worden waardoor hun psychische activiteit wordt geremd.
In deze situaties raken ze verveeld en vernielzuchtig, Ze zullen kauwen op spullen en deze kapot maken. Ze worden moeilijker te houden in huis en zullen op de duur gaan blaffen, achter hun staart aan gaan zitten en krijgen zo verschillende vervelende eigenschappen.
Het is te vergelijken met een kind dat men voor 7 of 8 uur alleen in huis achterlaat, dit doet men toch ook niet.

Bull Terriers raken zeer gehecht aan hun eigenaar en de familie; dit maakt ze gewoonlijk van nature waaks maar men moet opletten dat ze niet bezitterig en jaloers worden.
Het lijkt natuurlijk een mooie eigenschap maar de Bull Terrier moet natuurlijk wel het verschil weten tussen gewilde gasten en ongewilde gasten.

Als kinderen ruw aan het spelen zijn zal dit de Bull Terrier uitnodigen om mee te spelen wat uiteindelijk zal leiden tot zeer ruw spel zoals “velletje bijten” of tegen de kinderen opbotsen. Vooral op zeer jonge leeftijd van de Bull Terrier zal hij nog niet beseffen dat dit niet mag.
Bull Terriers houden ervan om met de familie activiteiten mee te doen en dit vereist een goede en gedegen opvoeding van uw Bull Terrier.
Ze kunnen prachtig zijn met kinderen als ze worden behandeld met normaal gedrag zowel door de kinderen als door hun ouders.

Bull Terriers zijn zeer tolerant ten opzichte van kinderen maar zullen het niet accepteren als ze worden gepest en zullen “wild spel spelen” als ze constant worden uitgedaagd.
Bull Terriers vereisen voor een groot gedeelte toezicht. Ze zullen uren lang achter ballen aan rennen ,de kinderen en hun spel volgen.

Veel Bull Terriers kunnen goed overweg met andere honden maar met sommige uitzonderingen.
Zo kunnen Bull Terrier reuen moeilijk overweg met andere reuen. Er komt een tijd dat de ene reu de andere wil domineren en dit kan leiden tot ongewenste gevechten met serieuze verwondingen. Dit zal er toe leiden dat ze nooit meer gezamenlijk los kunnen lopen.

Een reu en teef zal over het algemeen zeer goed gaan en zo ook als men 2 teven bij elkaar plaatst.
Alleen moet er opgelet worden dat er geen verschil wordt gemaakt zodat de ander jaloers wordt.

Het is niet eerlijk wanneer er een volwassen Bull Terrier wordt geconfronteerd met een jonge pup die alle aandacht krijgt; in zulke situaties is waakzaamheid geboden.

Bull Terriers zijn over het algemeen vrij van veel erfelijke aandoeningen. Een puppy moet gecontroleerd worden op doofheid omdat dit soms voorkomt en in sommige gevallen moeilijk te constateren is bij een jonge pup door de fokker. Een probleem dat meer voorkomt zijn de huidproblemen. Sommige vlooien, teken of mijten kunnen een allergische reactie veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door de Bull Terrier regelmatig te inspecteren en eventueel te behandelen.

Puppies tot een jaar kunnen soms “manken” en dit  kan te maken hebben met het gewicht, de snelle groei en het actieve karakter.
Grote wandelingen, plotselinge verandering van richting op snelheid en plotseling stoppen veroorzaken grote kracht op het nog niet volgroeide gestel van deze pup.
Daarom moet voorkomen worden dat er te grote wandelingen plaatst vinden en dat de jonge Bull Terrier niet genoeg rust krijgt, ook dit is te vergelijken met een kind van 3.
Daarom moet een jonge Bull Terrier verplicht worden om op regelmatige tijden te rusten. Men kan dit zeer makkelijk toepassen dmv een huiskamerkennel(bench).

Bull Terriers wisselen 2 keer per jaar van vacht. De losse haren kunnen makkelijk verwijderd worden met een rubber borstel.
De gekleurde haren vallen minder op in huis maar de witte des te meer.

Oudere leeftijd brengt net zoals bij andere rassen soms problemen.
Een Bull Terrier kan een normaal en gezond leven leiden tot op zijn minst een jaar of elf, twaalf of zelfs ouder.
Er kan verschil van temperament voorkomen bij de verschillende families van Bull Terriers zo is de een heel aanhankelijk
en vrij in gedrag en de ander schuchter en eenkennig. Sommigen zijn zeer opgewekt en innovatief wat een zeer mooie eigenschap
kan zijn en sommigen zijn minder slim maar zeer speels

Een Bull Terrier die wordt aangeschaft voor de fok zou moeten worden geselecteerd op kwaliteit, bouw en zeer zeker goed gedrag wat zal resulteren in zeer mooie puppies.
De verantwoordelijkheid om een nestje Bull Terriers op te voeden zal zeer zeker niet onderschat moeten worden.
De puppies moeten geplaatst worden in serieuze gezinnen die een goed thuis kunnen bieden voor de jonge pup.

Bull Terriers zijn uniek onder de honden. Ze kunnen een leven lang liefde en plezier geven.
Naar mate veel tijd aan ze besteed wordt zullen ze een zeer goed karakter ontwikkelen maar niet goed opgevoed kunnen ze ook veel problemen geven.